Strani

sreda, 11. november 2009

Revolucionarno leto 1848 v Avstriji in na Goriškem

V marcu leta 1848 se je tudi na Dunaju začela revolucija. K protestu so se zbrali študentje, ki so zahtevali svobodo govora, tiska, veroizpovedi, poučevanja, zahtevali so tudi ustanovitev nekakšne narodne straže oboroženih civilistov, ki bi ščitili demokratične pridobitve in zasebno lastnino. Vzdignile so se tudi dunajske množice, nad katere so celo streljali vojaki, nekaj je bilo tudi žrtev. Revolucionarji so zasedli dvor, s katerega je osovraženi Metternich zbežal v Anglijo, cesar Ferdinand pa je bil prisiljen izdati Patent, ki je stopil v veljavo 25. aprila (April Verfassung), in je pravno ukinil srednjeveški fevdalni sistem, občinam pa naklonil določeno avtonomijo, da bi tako uredil volilno obliko. Prvič je tudi bilo podeljeno ime Avstrija provincam t.i. Cisleitanije (Cislajtanije).

Na Slovenskem so za nemire izvedeli nekje 16. Marca, nemiri pa so zajeli vsa večja slovenska mesta. Izredne razmere so trajale nekje do jeseni 1848. Starejše plemstvo se je umaknilo v zasebnost, tudi mlajše, ki se je povezalo z meščani, pa več ni imelo večjega družbenega vpliva.

Cerkev je bila povsem podrejena dvoru, ki jo je tudi pozival, naj počaka na konec dogajanj okoli revolucije, številni, zlasti mladi kaplani pa so se tudi oprijeli liberalnega katolicizma. Nadškof Luschin je to leto v Gorici zbral škofe svoje province in ponovno poudaril svojo zvestobo cesarju, hkrati pa zahteval večjo versko svobodo.

Postopno uveljavljanje liberalne kulture in krepitev narodne zavesti se je pokazalo tudi v Cerkvi, vseeno pa revolucija leta 1848 na Goriškem ni pustila večjih posledic, po Luschinovem mnenju tudi zaradi župnikov, »ki so ostali trdni v veri in moralnih držah«.

1 komentar:

lilian nikky pravi ...

Moje ime je Lilian N. To je zelo vesel dan v mojem življenju zaradi pomoči, ki mi jo je pomagal dr. Bila sem poročena 6 let in bilo je tako grozno, ker me je mož res varal in iskal ločitev, ko pa sem na internetu naletel na e-pošto Dr.saguru, kako je pomagal toliko ljudem, da so dobili nazaj svojega bivšega in pomagajo popraviti odnos. in naj bodo ljudje srečni v svojih odnosih. Pojasnila sem mu svojo situacijo in nato poiskala njegovo pomoč, toda na moje presenečenje mi je rekel, da mi bo pomagal pri mojem primeru in zdaj praznujem, ker se je moj mož popolnoma spremenil za vedno. Vedno hoče biti ob meni in ne more storiti ničesar g brez mojega darila. Res uživam v zakonu, kako čudovito praznovanje. Še naprej bom pričeval po internetu, ker je Dr.saguru resnično pravi urok. ALI POTREBUJETE POMOČ, PO KAJ POZNITE ZDRAVNIKA SAGURU ZDAJ PO EMAILU: drsagurusolutions@gmail.com ali WhatsApp +12098373537 On je edini odgovor na vašo težavo in v vašem odnosu se počutite srečni. in njegova tudi popolna v
1 LJUBEZEN ČOVEK
2 ZMAGAJTE NAZAJ
3 SADJE MAJKE
4 PROMOCIJA ČASOPISA
5 ZAŠČITA ČAROVOVA
6 POSLOVNI ČASOPIS
7 DOBRA ČLANKA
8 LOTERIJSKI PRAVOPIS in SODNI PRIMER..