Strani

torek, 23. marec 2010

Praznik, ki so si ga izmislili

Materinski dan bo v četrtek, 25. marca, dan žena je bil 8. marca. Za četrtkov praznik poznamo ozadje - Gospodovo oznanjenje Mariji, ko je spočela Jezusa Kristusa. Poglejmo pa si podrobneje ozadje praznovanja t.i. dneva žena.

Pred davnimi leti je bila skupina zelo pridnih delavk, ki so bile zaverovane socialistke in sindikalne aktivistke - nasproti pa jim je stal zlobni gospodar tovarne. Nekega dne so delavke začele stavkati in so se zaprle v tovarno. Nekdo (pravijo, da naj bi to bil gospodar) je podtaknil požar in 129 žensk je v plamenih našlo kruto smrt. To se je zgodilo 8. marca 1908 v New Yorku. 

Dve leti kasneje je legendarna nemška feministka Clara Zetkin na Socialističnem kongresu v Københavnu predlagala, da bi v spomin na te mučenke 8. marec razglasili za "mednarodni dan žena".

Gre za zelo ganljivo zgodbo, ki se jo najde po knjigah, časopisih, pogovornih večerih, letakih... Ima pa ta zgodba eno drobno pomanjkljivost - IZMIŠLJENA JE! Da, natanko tako - 8. marca v New Yorku ni bilo prav nobene ženske stavke in nihče ni podtaknil požara. Če bi že kdo hotel kaj najti v katerem od časopisov, je leta 1911, ko je "dan žena" že bil ustanovljen, povsem po nesreči zgorela neka tovarna, bilo je tudi nekaj mrtvih, a obeh spolov. Pri tem sindikalizem in stavka nista imele prav nobene zveze, kakor tudi ne 8. marec - bil je 25.

Šele pred kakimi 25 leti je prišlo na dan - in sicer so to ugotovili feministični krogi - da slavni 8. marec temelji na izmišljotini iz časov hladne vojne, ki si jo je omislila komunistična propaganda. Ta si je celo izmislila število tistih žensk - 129...

Tako zanimivo je videti, kako zlagana je prav tista kultura, ki se norčuje iz ljudi, ki še naprej verjamejo v zgodbice o božiču, veliki noči... Tudi v to torej, da je Marija nekoč spočela od Svetega Duha in rodila Božjega Sina. Kar samo se ponuja vprašanje, kateri od dveh praznikov je pristnejši - 8. ali 25. marec.

5 komentarjev:

Aljoša pravi ...

Da, štima, da gre za propagando, vendar je dejstvo, da imajo ženske v družbi drugačen položaj kakor moški. Pogosto so zapostavljene, vrednotene drugače, deležne manjše pozornosti kot bi jo morale imeti. In zato če jim vsaj en dan v letu damo tiste smrdljive mimoze, mislim, da se ne bo svet porušil.

Marsikateri masovni praznik je prav tako izmišljen, pa ga vseeno praznujemo.

K praznikom se obesijo marketing, multinacionalke in potrošnja, ker takrat ljudje najbolj zapravljajo. Kombinacija je idealna, dobički tudi.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Kakor sem odgovoril na FB-ju, nimam nič proti vsebini praznika, ki je seveda dobra - praznujemo prizadevanje za enakopravnost žensk in tudi njihove dosežke bi naj popraznovali. Če so sprejeli osmi marec, naj bo ta dan.

Če pa je že po vsej sili treba imeti zgodovinsko ozadje, naj bo le-to resnično. Težava je predvsem v tem, da veliko medijev in sindikalnih gibanj še vedno pripoveduje to neresnično zgodbo. Se mi zdi zelo dobro enciklopedično geslo na it. Wikipediji - poglej pod 'festa della donna'.

ana od srca pravi ...

Zame je 25. marec zelo lep praznik, vesela sem, da sem mama, a praznik je zame v misli na Marijo, ki je pogumno sprejela materinstvo, čeprav ni bila v ravno rožnatih časih kot neporočena nosečnica. Na srečo je Jožef prisluhnil glasu angela - in zaupal ...
V tej luči gledam tudi svoje materinstvo in skušam prav tako predano reči DA najlepšiemu, kar se ženski lahko zgodi - da je mama. In skušam kasneje stati ob strani otrokom v njihovih stiskah ... a mnogokrat "premišljujem" v svojem srcu, ko ne morem razumeti, kako, zakaj ... kako je mogoče ...

In če pomislim na Marijo, na njeno pot na Kalvarijo ... na tisto, ko ti ubijejo otroka ... strašno ...

No, ta praznik meni pomeni biti mama od spočetja in dokler človek živi ...

Upam, da mi ne bodo dane prevelike preizkušnje ...

Ivan pravi ...

Ja ne vem koliko bolj je 25. marec pristnejši od 8. marca. Obstaja kakšen dokaz o resničnosti oznanjenja materinstva Mariji. Obstaja zapis, ki bi dokazoval resničnost dogodka samega na ta datum. Datum so določili 9 mesecev pred Božičem, kateri je postavljen na praznik Sonca, na konec zimskega solsticija. Kot dogodek sam je Gospodovo Oznanjenje dogma povzeta po Svetem Pismu. Sicer prej nisem vedel za zgodbo o dnevu žena, je pa zanimivo da je zgodba izmišljena.

Anonimni pravi ...

http://ww.rpinternational.org/home/tramadolonline/#9 safe place buy ultram - get tramadol online no prescription