Strani

petek, 6. avgust 2010

Po atomskih opeklinah končno peče vest tudi ZDA?

Medtem ko smo mi spali, ob 1.15, kar je 8.15 na Japonskem, so se zbrali na proslavi v mestu Hiroshima - natanko ob tej uri se je namreč pred 65 leti z ameriškega letala spustila atomska bomba, ki je povzročila znamenito tragedijo, ko je eksplodirala nad mestom - tri dni kasneje je ista usoda doletela še Nagasaki. Zvon je letos poslušal tudi ameriški veleposlanik na Japonskem John Roos, ki je bil prvi ameriški diplomatski predstavnik, ki se je udeležil spominske slovesnosti. Z njim je seveda bil tudi generalni sekretar OZN Ban ki-moon, pa predstavniki 74 držav ter kakih 55 tisoč ljudi.

Po minuti molka je besedo prvi povzel župan Hiroshime Tadatoshi Akiba, ki je po izpustitvi 1000 golobov v zrak dejal: "Ta 6. avgust pozdravljamo s trdno odločnostjo, da nikdar nobeni osebi ne bo treba prenašati takšnih grozot".

ZGODOVINA - Atomsko bombardiranje Hiroshime se je zgodilo torej 6. avgusta 1945, 9. avgusta 1945 pa je bomba padla še na Nagasaki. Natančnega števila žrtev do danes še nihče ni znal podati, govori pa se o 200 tisoč smrtnih žrtvah v mesecih po katastrofi, in sicer je število mišljeno za obe mesti. Da o fizičnih, psihičnih in družbenih posledicah niti ne govorimo. 15. avgusta 1945 se je Japonska sicer predala, še danes pa so zgodovinarji razdeljeni v mnenjih, če je bilo to bombardiranje res potrebno ali ne.

AMERIŠKO STALIŠČE - ZDA niso nikdar javno obsodile svoje odločitve, ki so jo sprejele pred 65 leti. Nikdar po koncu vojne se tudi še ni zgodilo, da bi se kak član ali predstavnik ameriške vlade udeležil spominske slovesnosti - do danes. Ko so atomsko bombo razstavili v Smithsonian Institute v ZDA, so na Japonskem dvignili veliko prahu. Spremembe pa so se začele dogajati z Obamovo zmago in z vzpostavitvijo novega diplomatskega stila s strani temnopoltega ameriškega predsednika. Pred dvema letoma je namreč vodja ameriškega Predstavniškega doma Nancy Pelosi obiskala spominski Park miru v Hiroshimi - to je bil prvi uradni obisk ameriškega politika tam. Danes pa je bil kot prvi diplomat ZDA, kot že rečeno, na komemoraciji prisoten veleposlanik ZDA na Japonskem John Roos. Stvari se očitno spreminjajo - vsaj majhen obliž na rane prizadetih Japoncev.

1 komentar:

Aljoša pravi ...

Verjetno sta za tem dolgim molkom močna politika ZDA in njihovi interesi. Da točnega števila žrtev "še nihče ni znal podati" je povsem razumljivo, saj Amerika v svoji aroganci vedno nastopa kot pravična velesila. Zgodovini ne prisluhnemo in zato bomo težko razumeli tragičnost sporočila nasilja.